Statiile auto Emisie – Receptie CB (Citizen Band) s-au raspandit incepand cu anii 1970 in intreaga lume pornind din Statele Unite, unde criza petrolului a determinat guvernul american sa impuna o limita de 90 km/h, iar soferii camioanelor in special au inceput sa foloseasca aceste statii pentru a-si trimite informatii despre benzinariile cu rezerve crescute de combustibil, despre controalele din trafic, dar si pentru a organiza actiuni de protest.
Banda de frecventa alocata statiilor CB este de 27 MHz, puterea statiilor nu trebuie sa depaseasca 4 W, iar statiile trebuie sa aiba avizul CE pentru a putea fi utilizate in Europa. Politia impreuna cu ANCOM efectueaza regular controale pentru a verifica daca statiile corespund normelor. In Romania exista o comunitate de aproximativ 100.000 de utilizatori ai statiilor de radiocomunicatii CB, iar frecventa cea mai utilizata este FM 22.
Nu merg pe coclauri, de ce as alege o statie cand pot folosi aplicatii mobile?
Aplicatiile precum Waze consuma cam 400 MB intr-o deplasare intre Bucuresti si Sinaia, deci nu este rentabil. Comunitatea CB-istilor este foarte mare, iar raportarea unui control radar, R.A.R. sau A.R.R. sau a unui eveniment rutier se face mult mai usor doar prin apasarea unui buton.
Ca si in cazul Walkie-talkie-urilor, pentru o receptie cat mai buna ai nevoie de o statie de la un producator consacrat, nu orice model chinezesc pe care il gasesti.