Guvernul României pregătește o nouă taxă auto care ar putea schimba regulile jocului pentru posesorii de vehicule vechi. Dacă măsura va fi aprobată, începând cu 2026, șoferii ar putea fi nevoiți să scoată din buzunar până la 1.900 de lei anual pentru a-și păstra mașinile mai vechi în circulație. Scopul declarat? Reducerea poluării și alinierea la normele europene privind protecția mediului.
Cât te va costa noua taxă auto?
Taxa va fi calculată în funcție de norma de poluare a fiecărui autoturism. De exemplu, pentru o mașină cu norma Euro 2, impozitul anual ar putea crește de la aproximativ 160-170 de lei la o sumă de zece ori mai mare, respectiv 1.800-1.900 de lei. Aceasta este o lovitură dură pentru șoferii care încă depind de mașinile mai vechi și care nu își permit un upgrade la un model mai puțin poluant.
Ce spun specialiștii?
Mihai Bordeanu, directorul general al Automobile Dacia, a declarat că această măsură este necesară pentru îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor nocive. Totuși, există îngrijorări legate de lipsa unor alternative viabile pentru cei care nu își permit să își schimbe mașina, iar criticii susțin că această taxă va afecta în special persoanele cu venituri mai mici.
Păreri pro și contra
În timp ce susținătorii măsurii consideră că aceasta este un pas necesar pentru protejarea mediului și încurajarea unui transport mai sustenabil, opozanții văd taxa ca pe o povară financiară semnificativă, fără un plan clar de sprijin pentru cei afectați.
Ce urmează?
Dacă proiectul va fi aprobat în forma actuală, noua taxă auto ar putea deveni realitate la începutul anului 2026. Până atunci, rămâne de văzut dacă autoritățile vor introduce măsuri de compensare sau facilități pentru cei care vor fi obligați să suporte această nouă cheltuială.
Tu ce părere ai? Este această taxă un pas necesar sau o povară inutilă pentru șoferi? Lasă-ne un comentariu!
8 Comentarii
1.Dar defrișările legale și mai ales ilegale când vor fi stopate?
Miliardele de copaci doborâți anual, oare nu curățau aerul gratis?
2. Eu fac 5000 de km pe an cu mașina personală, oare pentru atât trebuie să investesc 30.000 de euro într-o mașină nouă?
3. La salariul de 3.300 de lei pe lună, o familie cu doi copii își permite o mașină nouă?
4. Dacă eu am investit în mașină ca să corespundă ca atunci când a ieșit din fabrică de ce mă suprataxați?
5. Oare statele non UE au asemenea taxe sau noi suntem proștii planetei?
6. Oare Ungaria va aplica această suprataxă?
Cum să pui taxă pe norma de poluare din certificatul de înmatriculare, în condițiile în care sunt mașini care au DPF-ul sau catalizatorul anulate , iar ele în certificat sunt EURO 5 sau chiar 6, dar ele fizic sunt non EURO.
Pui taxă la inspecția ITP de 10 ori mai mare dacă nu corespund noxele!!!
Așa este, dar nimic nu mai este normal in această „civilizație” !
Bă nu mai știți cât ne jecmăniți,mai aveți să ne luați și cenușa din vatră.La casă impozit,
pe salariul nostru impozit, la mașină impozit, taxă parcare, taxă teren casă voi știți numai să luați taxe și voi nu participați cu nimic la cumpărarea acestora, nu fiți fraieri luați taxă și pe aerul respirat, mama voastră de hoți.
Și după ce plătim taxa pe poluare, mașina nu va mai polua?
„Mihai Bordeanu, directorul general al Automobile Dacia, a declarat că această măsură este necesară pentru îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor nocive.” Nu vad cum ar putea îmbunătății calitatea aerului plata unei taxe. Indiferent de taxa plătită acea mașina circulă. E o măsură cretină gândită de niște imbecili probabil pentru a umple buzunarele statului pe seama românilor cu venituri medii și mici, pentru că aceștia dețin cele mai multe autovehicule euro 1,2 si 3 și pentru a-i forța să cumpere mașini noi sau aproape noi (euro 5,6,) fără să gândeascâ ca salariile nu la permit asta. Ar fi o măsură complet neconstituțională și cine-i va acționa în instanță va câstiga, ca și cu fosta taxa auto.
De ce sa platesc daca nu poluez ? Simplul fapt ca am o masina mai veche nu înseamna ca sunt mare poluator. Eu nu poluez într-o săptămână, două, cât circul într-un an, cât poluează un euro 5 sau 6 care circulă intens, zilnic. Cât vom mai suporta mofturile celor care vor sa omoare caii si vitele pentru că poluează ? Acesti lingăi care ne fac legi, se plimbă în mașini puternice, de lux, fără să plătescă, pentru că noi, proștii, le suportăm cheltuielile fără să ne revoltăm. Până când ?
Am o intrebare simpla… Si daca plateste toata lumea aceasta taxa sa spunem, chiar daca au masini vechi, cum se reduce poluarea? Se folosesc banii aia in ce scop si cum? Care este planul lor in afara de a incerca sa ii faca pe oameni sa renunte la masinile vechi? Daca lumea nu are bani sa isi ia altceva si totusi e dispusa sa plateasca aceasta taxa, cum reduci poluarea, care ar fi planul B si chiar C al celor care voreaza aceasta masura? Am vrea si noi sa stim, ca ei tot voteaza, dar de luat cineva la rost asupra deciziilor pe care le iau nu prea vad sa se intample…